GBS

Svarar dig Karro i ett helt eget inlägg :)



Grupp B-streptokocker, som också kallas GBS, är bakterier som finns naturligt i tarmen. De kan ta sig in i slidan eller urinröret. Var tredje kvinna i fertil ålder är bärare av Grupp B-streptokocker i underlivet. Om du är gravid och bär på GBS kan du eller barnet få en infektion. Vid förlossning behandlar man ibland med antibiotika. Prata med din barnmorska om du är orolig.

Grupp B-streptokocker är bakterier som finns naturligt i tarmen och därför också ofta på huden i underlivet. Närheten till stjärten, analöppningen, gör att GBS hos kvinnor kan ta sig in i slidan eller urinröret.

GBS kan, precis som andra streptokocker, orsaka infektioner i huden och svalget, men detta är mycket ovanligt. I enstaka fall, framförallt hos personer med nedsatt infektionsförsvar, kan GBS orsaka blodförgiftning och andra allvarliga infektioner.

Hos kvinnor kan GBS också orsaka urinvägsinfektion och infektion i livmodern efter förlossningen.

Vid graviditet och förlossning kan smittan spridas till fostret eller till det nyfödda barnet. Risken att barnet skall bli allvarligt sjukt är större om man föder för tidigt och därför får alla som föder barn före graviditetsvecka 37 antibiotika. Antibiotika behöver inte ges till kvinnor som föder med planerat kejsarsnitt.



Många barn som dör i intrauterin fosterdöd, gör det pga att mamman bar på en gbs-bakterie hon inte kände till. Något som är så lätt att ta ett prov på och lätt att medicinera.

Nu hittade man ingen orsak till varför Lucas ♥ inte orkade hela vägen, men det var inte GBS.
Men i samband med nya graviditeter så görs givetvis extra kontroller och däribland ett GBS-prov och tillväxtultraljud.

Nu nu blev det ett långt inlägg men här är svaret :)

Kommentarer
Postat av: Karro

Så snällt med ett helt inlägg :)

Men vad läskigt det lät! Har aldrig hört talas om det, men har förstått att urinvägsinfektioner kan bli farligt..

Skönt och bra att de har koll på er :)

2011-05-07 @ 17:04:19
URL: http://karrom.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0