Sagas segkakor

Blev bjudna på dessa hos Sofi idag och de var nå jävulskt goda :)
Måste bara göra snart!!!


Sagas Segkakor
ca 15 -20 brödkakor
Ugn 200°

1kg rågsikt
1 hg margarin
Kokande vatten
4 dl mjölk
250 gr sirap
1,5 - 2 pkt jäst
Anis, fänkål (eft. smak)

(Du behöver även en tunn, rund brödspade. Diam. Ca. 30 cm)
Börja på kvällen med att sötstöpa", d.v.s. "skålla" 3 hg av mjölet genom att slå över tillräcklig mängd kokande vatten och rör om så att det blir som en "gegga". Får stå över natten !
På morgonen smältes margarinet, och tillsammans med mjölken, sirapen, jästen och de malda kryddorna knådas allt ihop till en fast deg genom tillsats av ytterligare mjöl. Degen skall stå och jäsa till sin dubbla storlek.
Utkavlas då med krus-kavle till stora runda, tunna kakor (ca. 20-25 cm diam.), som inkastas (snabb-gräddas) direkt på heta ugnsbottnen. Värme ca 200°. (prova ut med din ugn) De skall bara gräddas på en sida, med sådan lagom värme att de blir vackert vitgula/ljusbruna på ovansidan utan att bli svartbrända på undersidan
Om du är van kavlare hinner du göra nästa innan förra är gräddad. Ska kallna en och en på galler.
Du har lyckats om de blir tunna och ganska sega. ( Men gott smakar de ändå, gärna med smör o ost på ! ) Ger ca. 15 - 20 kakor, beroende på storlek.



Kommentarer
Postat av: Sanna

Å va gött med segkakor, har ju tur som har M´s faster som gör lite titt som tätt;)



Å du, de funkade med F5 efter ett tags försök. Tack darling!! Å va fina Ni är... Höres, kram

2010-12-19 @ 21:19:09
URL: http://hemmaiosterlo.blogg.se/
Postat av: KARIN

2010-12-20 @ 19:58:21
Postat av: Karin

Tack för receptet! Det låter gott. Undrar om man kan grädda dem i stekpannan? Vad tror du?

2010-12-20 @ 19:59:58
Postat av: Therese

Karin, tror inte det. Men vi har gjort ett annat recept en gång och då gjorde man dom i stekpannan, men då heter det glödhoppor tror jag :)

2010-12-20 @ 22:36:32
URL: http://tostberg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0