Recept på semlor

Fettisdagen närmar sig med stormsteg, till min stora glädje.
Därför bjuder jag på ett enkelt recept på semlor =)



Ca 24 medelstora semlor:

150 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst

1 1/2 dl strösocker

1/2 tsk salt

2 tsk malen kardemumma

ca 12-14 dl vetemjöl 


1 ägg til pensling


Fyllning

400 g mandelmassa

ev 1 1/2 dl mjölk

6-7 dl vispgrädde

Så här gör du:
Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke. Häll över degspadet och rör tills jästen löst sig.
Blanda de torra ingredienserna och häll allt i degbunken. Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt,
antingen 5 minuter i en köksassistent eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.
Ta upp degen på bakbordet och dela den i 24 jämnstora bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt bullarna jäsa övertäckta på varm plats (tex ovanpå spisen) i minst 30 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i 200 grader mitt i ugnen i 10-12 minuter. Låt svalna på galler.

Fyllning:
Riv mandelmassa grovt på rivjärn. Gröp ur en del av inkråmet i varje bulle och blanda med mandelmassan.
Tillsätt mjölk så att du får en tjock smet. Fördela massan i de urgröpta bullarna.
Spritsa på grädde, på med locket och pudra över florsocker.

Om du inte planerar att äta alla 24 på en gång så frys in bullarna och ta fram eftersom du ska äta ;)

Klart att äta :)



Kommentarer
Postat av: nikita

Vad roligt när du lägger ut lite recept , blev jätteglad då ja såg receptet på renskav, tror ja ska testa de imorn eller idag ==)=)

2009-01-05 @ 12:09:22
URL: http://nikital.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0